Menu

Νησίδα Άγιος Βασίλειος (Γέρα)

Πληροφορίες

ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ Νησίδα Άγιος Βασίλειος (είσοδος του κόλπου Γέρας)
ΔΗΜΟΣ Λέσβου
ΠΕΡΙΟΧΗ Ν.Α. Λέσβος (στόμ. Κόλπου Γέρας)
ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ 38°58'11.8" Ν / 26°32'30.97" Ε
ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ Σπήλαιο – Τοίχος – Τεχνική
ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Σκάφος
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 3 ν. μ. (20 λεπτά)
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ 5 m
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΟΥΣ 20 m
ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ 40 m
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ -
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ 50 λεπτά ή 50 BAR
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ 18οC - 26οC
ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ 25-40 Μ.
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Advanced
ΡΕΥΜΑΤΑ 2
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 4
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΑΣΗΣ 5
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ 4
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΖΩΗΣ 2
   

Χάρτης


Περιγραφή Διαδρομής

Αναλυτική Περιγραφή:

Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά από Χαραμίδα με ταχύπλοο για την προσέγγιση της βραχονησίδας του Αγίου Βασιλείου. Ανάλογα τη διεύθυνση του ανέμου υπάρχουν 3 πιθανά σημεία για την αγκυροβολιά του σκάφους πριν την κατάδυση. 

Το ένα βρίσκεται εσωτερικά του φυσικού όρμου που σχηματίζεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ακριβώς πάνω από το σπήλαιο. 

Τα άλλα δύο βρίσκονται Βόρεια και Νότια αντιδιαμετρικά στους κάβους του νησιού. 

Το κάθε σημείο διαθέτει μικρό πλάτωμα, εξυπηρετώντας στον προσανατολισμό και την ομαλή κάθοδο των αυτοδυτών. 

Αφού έχει επιτευχθεί η αρχική προσαρμογή στην πλευστότητα των αυτοδυτών, μετά η κάθοδος είναι απότομη και κατακόρυφη (blue descend) με τον πυθμένα να μη φαίνεται, έχοντας σημεία αναφοράς μόνο τους κατακόρυφους τοίχους. 

Εδώ χρειάζεται συχνή ρύθμιση πλευστότητας ανά 2-3μ. Στα 23μ βάθος ξεχωρίζει η εσοχή του σπηλαίου και όσο βαθαίνουμε στο εσωτερικό του γίνεται πιο φαρδύ. Χρειάζεται 1 λεπτό προσαρμογή των ματιών στις νέες συνθήκες φωτός. 

Μετά το χρόνο προσαρμογής διακρίνουμε στις κάθετες πλευρές του σπηλαίου έντονα διάφορα χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) και ο βιόκοσμος είναι εντυπωσιακός, με κυρίαρχους τους σπόγγους, τα βρυόζωα, τα ασκίδια και μικρά μαλακά κοράλλια. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό του σπηλαίου γίνεται πιο στενό και ρηχό και ανεβαίνει έως τα 12μ.

Στην είσοδο του σπηλαίου μπορούν να βρίσκονται αρκετοί δύτες έχοντας καλή πλευστότητα και να απολαμβάνουν το μαγευτικό τοπίο. Στο εσωτερικό του όμως μπορούν να εισέλθουν έως 3-4 αυτοδύτες (λόγω χώρου και ασφάλειας), διατηρώντας αυστηρά ουδέτερη πλευστότητα.

Η έξοδος είναι πραγματικά μαγευτική και δεν περιγράφεται με λόγια. Η αίσθηση, το τοπίο και αυτή η μοναδική και έντονη απόχρωση του μπλε είναι ασύλληπτα. 

Στα 100 bar πρέπει να αρχίζουμε να αναδυόμαστε πιο ρηχά μέχρι τα 15μ, όπου από εκεί θα συνεχίσουμε την υποβρύχια πορεία μας αριστερόστροφα με σκοπό να δούμε πελαγίσια ψάρια (τούνες, συναγρίδες, μαγιάτικα). 

Κοντά στα 50 bar αρχίζουμε την επιστροφή μας προς το σκάφος σε βάθος περίπου 5μ.

Διαδρομή

Εικόνες διαδρομής


Εικόνα 360

Video 360


      

    

        

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης